
Постојано подобрувајте го вашиот бизнис со помош на меѓународно признат систем за управување со безбедноста на храната
Стандардот ISO 22000 е меѓународно признат систем кој се занимава со безбедност и безбедност на храната и е интегриран со претходно познатиот ISO 9001 стандард.
Исправноста на храната се мери според процентот на опасните материи во неа во моментот на внесување во организмот. Имајќи предвид дека штетните материи можат да стигнат до храната во секое време од нејзиното производство, јасно е дека мора да има соодветна контрола на нејзината исправност во квалитетот во текот на целиот процес. За да се реализира таа контрола потребна е заедничка соработка на сите кои учествуваат во производството на храна.
Стандардот ISO 22000 ги специфицира барањата потребни за воспоставување успешен систем за управување со безбедноста на храната и се потпира на следните елементи:
Сите овие елементи се претходно критички анализирани и тестирани од многу научници и експерти. Комуникацијата во текот на целиот процес на производство на храна е од суштинско значење за идентификација на сите штетни и потенцијално опасни материи, односно спречување тие да дојдат во каков било контакт со храната што се продава на пазарот. Исто така, комуникацијата со клиентите и добавувачите во врска со штетните материи и нивната контрола помага да се задоволат нивните барања и потреби.
Доколку сакате да го воведете стандардот ISO 22000 во вашата организација или веќе сте започнале со неговото воведување, IMS е тука да ви помогне да го завршите целиот процес што е можно полесно и поефикасно.
Само изберете ја фазата во која се наоѓате и започнете да создавате подобра иднина за вашиот бизнис денес.
1. Вовед
Дознајте што навистина е системот за управување со безбедност на храна ISO 22000 и зошто е погоден за вашиот бизнис.
2. Имплементација
Откријте го најдобриот начин за воведување на ISO 22000 и како нашата компанија може да ви помогне во тоа.
3. Сертификација
Направете независна проценка на воведениот стандард и добијте сертификат за вашиот систем за управување.
4. Одржување
Погрижете се вашиот систем постојано да расте и да се развива за да ги испорача најдобрите решенија за вашиот бизнис.
1. Запознавање
ISO 22000 е првиот меѓународен стандард за системи за безбедност на храна издаден од Меѓународната организација за стандардизација (ISO). Според ISO 22000, безбедноста на храната е приоритет за сите организации кои произведуваат, преработуваат, ракуваат или испорачуваат храна.
Соодветната контрола во подготовката, производството и испораката на храна е од суштинско значење за нејзината безбедност и има за цел да ги елиминира или намали потенцијалните опасности на прифатливо ниво, при што барањата на овој стандард се применуваат за сите организации во синџирот на исхрана, без оглед на нивната големина и сложеност.
Нашиот тим од консултанти (предводени од технолог) при работа со клиенти применува индивидуален пристап и можност за прилагодување на нашите услуги, со цел најдобро да ги задоволиме вашите специфични потреби. Потребите на клиентите и нивната добра деловна практика се усогласени со потребите на стандардите, а целиот проект се стреми кон изнаоѓање оптимални решенија за воспоставување системи за управување со безбедноста на храната, преку различни предуслови, оперативни програми, анализа на опасности, дефинирање на критични контролни точки и мониторинг.
IMS е тука да ви помогне да ги елиминирате сите тешкотии поврзани со имплементацијата на стандардот ISO 22000, со својот едноставен пакет алатки и услуги што ги нудиме. Дознајте колку добро сте подготвени со пополнување
Совети за имплементација на ISO 22000:
1. Обезбедете поддршка и посветеност од повисокото раководство;
2. Обезбедете добра внатрешна комуникација низ бизнисот;
3. Споредете ги вашите постоечки системи за управување со безбедноста на храната со барањата на ISO 22000;
4. Формирајте и назначете тим за имплементација;
5. Планирајте и доделувајте улоги, одговорности и одговорности;
6. Прилагодете ги барањата за управување со безбедноста на храната ISO 22000 на вашиот бизнис;
7. Мотивирајте го вклучувањето на вработените во различни обуки и вежби;
8. Споделете го вашето знаење за ISO 22000 со вработените и поттикнете ги да се обучуваат за внатрешни ревизори;
9. Редовно прегледувајте го вашиот систем за управување со безбедноста на храната за да бидете сигурни дека постојано го подобрувате.
Сертификацијата ISO 22000 е верификација на воспоставениот систем што ја врши избраното тело за сертификација. Врз основа на собраните понуди, компанијата избира тело за сертификација, на кое потоа аплицира со помош на консултант, а нашиот оценувач е вклучен во сите активности за време на прегледот на сертификацијата.
По сертификацијата, оценувачот ја посетува компанијата еднаш годишно за да утврди дали организацијата сè уште е усогласена со барањата на ISO 22000.
Чекори за сертификација ISO 22000:
1. Анализа на неусогласеност
Анализата на неусогласеност е изборна активност спроведена пред проценката. Ќе ги разгледаме подетално вашите постоечки активности за безбедност на храната и ќе ги споредиме со барањата на ISO 22000. Ова е исплатлив начин да се провери дали има области што треба да се подобрат пред да се изврши формална проценка.
2. Формално оценување
Формалното оценување е процес во два чекора. Прво, консултантот ќе ја прегледа подготвеноста на вашата организација за проценка, потврдувајќи ги потребните процедури на стандардот ISO 22000 и контролните методи развиени таму. Деталите од нашите анализи ќе бидат споделени со вас и во случај на несогласувања, ќе имате можност да ги решите. Во случај да се исполнат сите барања, време е да се процени нивото на имплементација на процедурите и контролата во рамките на организацијата, според барањата на ISO 22000 сертификатот.
3. Сертификација
Кога ќе се достигне нивото на сертификација, ќе го добиете сертификатот ISO 22000, кој важи три години, услов е годишна верификација. Со овој сертификат, имате формален доказ дека вашата организација работи според барањата за квалитет и на тој начин се грижи не само за внатрешните ресурси и процеси, туку и за барањата на клиентите и другите засегнати страни.
Преку нашите консултанти, на нашите клиенти им ја обезбедуваме и услугата за постојано одржување на системот за управување со безбедноста на храната, што и овозможува на компанијата да воспостави ефективен систем, како и постојано да го подобрува, односно да ги контролира сите процеси за да испорача безбеден и безбеден производ до нејзините клиенти.
Популарни курсеви и обуки за ISO 22000
Користиме техники за забрзано учење за да се увериме дека целосно ги разбирате сите барања на ISO 22000. Овој тип на обука се состои од предавања и работилници од интерактивни делови, кои ви овозможуваат да го дадете вашето мислење и да ги презентирате вашите ставови, примери од пракса и слично.