
Постојано подобрувајте го вашиот бизнис со помош на добра производна практика
Со над 17.000 сертифицирани компании во повеќе од 80 земји, GMP + International е лидер на глобалниот пазар во безбедноста и безбедносните контролори за добиточна храна, а сертификацијата GMP + обезбедува дополнителен кредибилитет на квалитетот и безбедноста на секој производител на добиточна храна.
Шемата за сертификација за безбедност на добиточна храна GMP + се состои од два модула, имено GMP + FSA (GMP + Одговорност за безбедноста на животните) и GMP + FRA (GMP + Одговорност за обезбедување на безбедноста на храната). Во превод, GMP значи „Добра производна практика“ и тоа е шема на издавање сертификати на верижна основа, која ги содржи барањата за управување со квалитетот на ISO.
Покрај гаранцијата за безбедност и исправност на добиточната храна, сертификатот GMP + со себе носи и голем број други придобивки, како што се:
1. Бирање
Дознајте што всушност е GMP + и зошто е погоден за вашиот бизнис.
2. Безбедност
.Откријте го најдобриот начин за воведување на GMP + и како нашата компанија може да ви помогне во тоа.
3. Сертификација
Направете независна проценка на воведениот стандард и добијте сертификат за вашиот систем за управување.
4. Ревизија
Погрижете се вашиот систем постојано да расте и да се развива за да ги испорача најдобрите решенија за вашиот бизнис.
За да добиете сертификат за GMP +, важно е да имате систем за безбедност на добиточната храна што ги исполнува барањата на стандардите за GMP +. Во оваа насока, компанијата прво ги дефинира своите активности и го избира стандардот GMP + кој одговара на тие активности. Постојат четири главни стандарди за избор – еден генерички со широк опсег и три специфични со помал опсег. Стандардниот стандард GMP + B1 ги опфаќа сите производи за добиточна храна и може да се користи од сите компании кои произведуваат, тргуваат или складираат добиточна храна. Овој стандард често се користи од компании кои имаат ISO сертификати. Стандардот ја има истата структура и го користи истиот речник како најновиот ISO 9001 стандард.
Три поспецифични стандарди (GMP + B2, B3 и B4) нудат исто ниво на безбедност на добиточната храна, но се приспособени за поспецифични активности. Тоа значи дека терминологијата во овие документи е попрепознатлива и достапна во неколку релевантни примери/објаснувања. Шема на опсегот на четирите главни GMP + FSA стандарди
| СТАНДАРД | ПОЛН НАЗИВ |
|---|---|
| B1 | Производство, трговија и услуги |
| B2(2010) | Производство на состојки за храна |
| B3(2007) | Трговија, собирање, складирање и транспорт |
| B4 | Транспорт |
Воспоставувањето систем за безбедност на храна во суштина вклучува воведување правила и процедури насочени кон контрола на безбедноста на добиточната храна, како што се дефинирање задачи и одговорности, дефинирање на упатства за производство, чистење, водење евиденција, поставување и ажурирање на инструкциите за квалитет и контролната евиденција итн.
Системот за безбедност на добиточна храна им овозможува на компаниите да ги следат сите пакувања на добиточна храна што ќе ги пласираат на пазарот, како и нивната историја на производство. Во случај на небезбедна храна за животни, оваа информација е потребна за да се најде изворот и да се отстрани понатамошната контаминација. Компаниите можат да побараат совет од консултантски агенти за ефективно и ефикасно спроведување на системот за безбедност на добиточната храна, иако тие обично самите вршат внатрешен надзор за да потврдат дека се исполнети сите соодветни услови.
Кога системот за безбедност на добиточната храна на вашата компанија ги исполнува барањата на GMP + стандардите и на тој начин го гарантира нивото на контрола на безбедноста на добиточната храна, компаниите можат да се одлучат за GMP + FSA сертификат. GMP + International не врши надзор над сертификацијата, но сертификацијата е препуштена на независни, акредитирани тела за сертификација. Компаниите треба да го проверат опсегот на одобрување, бидејќи на телата за сертификација може да не им биде одобрено да вршат надзор за секој опсег.
Во зависност од достапноста на ревизорот на избраното тело за сертификација, ревизијата може да се изврши во рок од неколку недели од датумот на аплицирање. Ревизијата се состои од проценка на документацијата и ревизија на лице место. Кога ревизорот ќе најде позитивна оценка, сертификационото тело ќе издаде сертификат и ќе го постави во базата на податоци на компанијата GMP +.