
Постојано подобрувајте го вашиот бизнис со помош на HACCP
Анализа на опасност и критична контролна точка (HACCP) е системски превентивен пристап кон безбедноста на храната, кој се однесува не само на физичките, хемиските и биолошките опасности, туку и на превентивната процедура што ја набљудува производителот.контрола, идентификување и анализа на одредени критични точки во производство на храна, каде што може да дојде до нивна контаминација.
Како шема која е целосно усогласена и ги исполнува сите критериуми издадени од Комисијата Codex Alimentarius (CAC), основана од Светската здравствена организација и Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации, HACCP стандардот е суштински за исполнување на сите национални и меѓународни прописи во врска со безбедноста и исправноста на храната. Погоден е за примарни и секундарни производители како и за преработувачи и за многу компании кои се занимаваат со оваа дејност може да биде клучот за нивниот успех во пласирањето на нивните производи на пазарот.
Кому му е потребен HACCP стандардот?
HACCP е регионално распространет систем и се применува од организации од различни големини и активности:
Што носи HACCP стандардот?
Секоја организација која во својот бизнис ќе го воведе HACCP стандардот не само што добива сертификат кој покажува дека ги исполнува сите домашни и меѓународни регулативи за безбедност на храната, туку во исто време добива можност многу полесно и поефикасно да го прошири својот бизнис на странските пазари.
Покрај тоа, HACCP системот ви овозможува:
Исто така, доколку веќе сте почнале со воведување на HACCP стандардите, можеме да ви помогнеме полесно и поедноставно да го завршите целиот процес и со тоа да стекнете повеќе поволности кои ви ги нуди овој систем.
Само изберете ја фазата во која се наоѓате и започнете да создавате подобра иднина за вашиот бизнис денес.
1. Вовед
Дознајте што всушност претставува HACCP стандардот и зошто е погоден за вашиот бизнис.
2. Имплементација
Откријте го најдобриот начин за воведување на HACCP стандардот и како нашата компанија може да ви помогне во тоа.
3. Сертификација
Направете независна проценка на воведениот стандард и добијте сертификат за вашиот систем за управување.
4. Одржување
Погрижете се вашиот систем постојано да расте и да се развива за да ги испорача најдобрите решенија за вашиот бизнис.
1. Запознавање
Стандардот HACCP е флексибилен систем и се прилагодува на сите видови производи во секоја алка од синџирот за производство, дистрибуција и ракување со храна, „од нива до маса“. Во производството и дистрибуцијата на храна, секако најважните аспекти се квалитетот и безбедноста на храната. Обврска на сите оние кои доаѓаат во контакт со храната во текот на нејзиното производство или дистрибуција е да ги преземат сите превентивни мерки за да му обезбедат на пазарот квалитетна и безбедна храна.
HACCP стандардот ќе ви помогне постојано да го следите квалитетот на храната во вашата организација и постојано да управувате со неа. Овој стандард е важна алатка за подобрување на вашиот бизнис и процес, што ќе го зголеми квалитетот на вашата соработка со клиентите.
IMS може да ви помогне во процесот на имплементација на HACCP системот, без разлика за кој аспект од производството на храна е специјализирана вашата организација. Ние нудиме приспособени пакети кои ќе ви помогнат да ги елиминирате ризиците за безбедноста на храната во текот на вашиот бизнис. HACCP системот што го нудиме ќе ги вклучува само производите и услугите што ви се потребни, притоа намалувајќи ги трошоците за непотребните услуги и воспоставувајќи ефективни контроли.
За да може воведувањето и имплементацијата на системот HACCP да даде резултати, неопходно е да се организира обука на вработените. Многу е важно вработените да разберат што е овој систем и како функционира, а потоа да ги научат вештините што им се потребни за успешно да ја завршат работата, како и соодветните процедури и упатства за работа со опис на работата што треба да се заврши.
Имплементираниот HACCP систем треба постојано да се одржува и надградува, внатрешно и надворешно да се следи и да се коригира по потреба. За разлика од традиционалната инспекција на производите на крајот од производниот процес, HACCP стандардот е интегриран превентивен систем кој обезбедува безбедност на храната во секој дел од процесот на производство и дистрибуција, а со тоа помага да се намали ризикот за јавното здравје. Треба да се нагласи дека HACCP стандардот не се однесува (директно) на квалитетот на производот, туку само на неговата здравствена безбедност.
Чекори за HACCP сертификација:
1. Анализа на неусогласеност
Анализата на неусогласеност е изборна активност спроведена пред проценката. Ќе го разгледаме подетално вашиот постоечки систем за управување со безбедноста на храната и ќе го споредиме со барањата на HACCP стандардот. Ова е рентабилен начин да се провери дали има области кои треба да се подобрат пред да се изврши формална проценка.
2. Формално оценување
Формалното оценување е процес во два чекора. Прво, консултантот ќе ја прегледа подготвеноста на вашата организација за проценка со проверка на потребните HACCP стандардни процедури и методи на контрола развиени таму. Деталите од нашите анализи ќе бидат споделени со вас и во случај на несогласувања, ќе имате можност да ги решите. Во случај кога се исполнети сите барања, време е да се оцени нивото на спроведување на процедурите и контролата во организацијата.
3. Сертификација
Кога ќе се достигне нивото на сертификација, ќе добиете сертификат за HACCP стандардот кој важи три години, услов е годишна верификација. Со овој сертификат имате формален доказ дека вашата организација работи според барањата за квалитет и безбедност на храната и на тој начин се грижи не само за внатрешните ресурси и процеси, туку и за барањата на клиентите и другите засегнати страни.
Интегрирајте го HACCP стандардот со стандардот ISO 22000
Стандардот HACCP може да постои како самостоен систем за управување во вашата организација, а исто така може да се интегрира со други системи за управување, како што е системот за управување со безбедност на храна ISO 22000. Стандардот HACCP ја поддржува имплементацијата на стандардот ISO 22000, бидејќи и двата системи имаат некои заеднички барања за воспоставување контрола врз ризиците за безбедноста на храната. Интеграцијата всушност претставува поедноставување и подобрување на начинот на управување со заедничките процеси на овие системи.
Имплементацијата на HACCP системот се прави не само за да се задоволат барањата на системот, туку и затоа што дава насоки како постојано да се подобрува организацијата. Одржувањето на системот HACCP се врши со редовни посети на консултанти, за да се уверат дека ги спроведувате барањата на системот, го подобрувате системот и на тој начин додавате вредност на организацијата.
Популарни HACCP стандардни курсеви и обуки
Ние користиме ефективни техники за учење за да се осигураме дека целосно ги разбирате сите барања на системот HACCP. Овој тип на обука се состои од предавања и работилници од интерактивни делови, кои ви овозможуваат да го дадете вашето мислење и да ги презентирате вашите ставови, примери од пракса и слично.